Guide til grillteknikker

Grillteknikker

Noget af det bedste ved det danske forår, sommeren og det tidlige efterår er muligheden for at grille. Der er ikke meget, der slår en frisk-grillet middag med familie og venner, der er samlet i aftensolen.

Mange af os har lært en bestemt grillteknik og holder os ved denne. Øvelse gør mester, og det fører ofte til perfekt grillet mad hver eneste gang. Men der er mange forskellige måder at grille på, der fører til helt andre resultater. Så hvorfor ikke teste dine færdigheder og prøve nogle nye grillteknikker? Du vil bestemt ikke fortryde det!

Grill direkte

Den mest almindelige form, som de fleste kender og anvender, er ved at grille direkte. Det betyder netop det, som det antyder, at du placerer det du griller direkte over varmen på en grill. På den måde går det hurtigt at grille, som regel omkring 15-30 minutter, mens du får den klassiske grilloverflade, som så mange ønsker.

Da maden placeres direkte over varmekilden, kræver det at grille direkte, at du holder et vågent øje og hele tiden er over maden. Det går hurtigt, og du er nødt til at vende kødet, grøntsagerne eller hvad du ellers griller for at få det perfekte resultat.

Grill indirekte

Ved at grille indirekte gør du det stik modsatte. Her sætter du maden ved siden af ​​varmekilden under et lukket låg og lader i stedet varmen omslutte maden. At grille indirekte tager længere tid, men da du slipper for at skulle vende kødet, kræver det ikke lige så meget opsyn.

Fordelen ved denne metode er, at grillresultatet bliver mere jævnt med meget grillsmag. Griller du noget, der nemt bliver tørt, er det en perfekt metode at grille indirekte, da det ikke udtørrer råvarerne på samme måde.

At grille indirekte med en gasgrill

Grillteknikken fungerer rigtig godt for dig, der anvender en gasgrill. Hvis du har flere brændere, skal du forvarme grillen i et par minutter, og derefter slukke for de midterste brændere. Herefter placerer du maden, mens du lader sidebrænderne gøre arbejdet under låget.

50/50-metoden

Når du skal tilberede mad, der kræver forskellige tider, er 50/50-metoden en god mulighed. Med en grillteknik som denne deler du grillens overflade op i to dele – en til at grille direkte og en til at grille indirekte. Derefter start man med at grille de madvarer, der skal have længst tid, som f.eks. et stort stykke kød.

Start med at grille maden på den direkte varme for at få den rigtige grilloverflade. Derefter flytter du det til den indirekte side, hvor du lader kødstykkets indre opvarme til den rette temperatur. Mens maden bliver grillet indirekte, kan du placere de hurtigere tilberedte stykker samt tilbehør og grille dem direkte. Med denne metode kan al slags mad være klar på samme tid.

Omvendt tilberedning

For at få det perfekte grillede stykke, med en utroligt velsmagende og sprød grilloverflade, kan du benytte omvendt tilberedning. Det er en lidt mere kompliceret metode end de andre, men resultatet er utroligt godt.

Med denne grillteknik starter du med at grille maden ved svag varme under låg, normalt omkring 100 grader. Dette gør du indtil indersiden af ​​kødet er et par grader under den ønskede temperatur.

Derefter tager du låget af og lader maden stå i cirka et kvarter. I mellemtiden kan du forberede grillen til at grille direkte. Når din mad har stået lidt, bør du pensle med smør eller olie og sætte den tilbage på grillen. Her griller du hurtigt kødet igen for at få den ønskede grilloverflade. Mens du gør dette, opnår du samtidig den korrekte indre temperatur. Resultatet er en perfekt grillet råvare med en utroligt god og sprød grilloverflade.

At grille med gasgrill

Som du kan se, består 50/50-metoden og omvendt tilberedning af at grille både indirekte og direkte. Uanset hvilken metode du vælger at forsøge dig med, er det fint at anvende en gasgrill. Takket være flere brændere kan du vælge at justere dem uafhængigt af hinanden ved at slukke for en eller flere af dem. Du har således mulighed for at grille både indirekte og direkte på samme tid. Det er altså en ekstra stor fordel, hvis du har mindst 3 eller 4 brændere på din grill.

Populære artikler

Størrelse på gasflasker
Guider
heatnordic.dk

Størrelse på gasflasker

Der findes i dag et par forskellige størrelser og typer af gasflasker, der anvendes som standard i Norden. I udlandet kan der være yderligere forskelle,

Läs mer »
Grillteknikker
Griller
heatnordic.dk

Guide til grillteknikker

Noget af det bedste ved det danske forår, sommeren og det tidlige efterår er muligheden for at grille. Der er ikke meget, der slår en

Läs mer »
Rensning af gasgrill
Griller
heatnordic.dk

Rensning af gasgrill

Mange tøver med at rengøre grillen, og af og til er der lang tid mellem anledningerne. Det er dog godt at være opmærksom på, at

Läs mer »